Burhan Demirel Düzce Diş Doktoru Konservatif Diş Tedavisi

Konservatif Diş Tedavisi

Dişte meydana gelmiş çürüklerin temizlenmesi ile oluşan boşluğun ya da kırıkların oluşturduğu madde kayıplarının düzeltilerek hazırlanan boşluğun (kavitenin) yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır. Diş çürüğü, günümüzde birden fazla sebebe bağlı olarak diş dokularında oluşan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Diş Çürüğü Etkenleri:

Bakteri plağı, Karbonhidratlı gıdalarKişisel etkenler (dişin yapısı, tükürüğün bileşimi vs.)Zaman (besinlerin ağızda kalış süresi)

Ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Dişin mineral dokusunu çözen bu asitler, minenin yapısını bozarak, diş üzerinde çürük adını verdiğimiz madde kayıplarının oluşmasına neden olur.

Diş çürükleri; dişin çiğneme yüzeyinde, dişlerin birbirine temas eden ara yüzlerinde veya dişlerin kole bölgelerinde oluşabilir. Gözle görülebilen yüzeylerde oluşan kahverengilik veya oyukların tespit edilmesi kolaydır. Fakat bu belirtileri oluşturmamış çürüklerde röntgen teşhisi de gereklidir.

Dişin mine dokusunda başlayan çürüme, tedavi edilmediğinde dentin dokusuna ilerler. Dentin, mineye göre daha kolay çözünen bir yapıdadır ve bu nedenle dentinde çürüğün ilerlemesi daha hızlıdır. Dentin dokusuna ulaşmış bir çürükte sıcak, soğuk, tatlı gibi etkenler sonucunda hassasiyet oluşabilir. Oluşan bu hassasiyet, etken ortadan kalktığında geçer.

Eğer ağrı sürekli hale gelmişse çürük, dişin damar-sinir paketinin toplandığı pulpa odasına ilerlemiş demektir ve kanal tedavisi yapılması gerekir.

Kompozit Dolgu

Silikondioksit parçacıkları içeren plastik esaslı bir karışımdır. Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön dişlerde kullanılan materyal, çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek azı dişler için de uygun hale getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası aynı seans yapılır.

Porselen Dolgu

Porselen dolgularda hazırlanan kaviteden ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir. Hasta bir sonraki seansa geldiğinde cilalanmış olan porselen dolgu kaviteye yapıştırılır.

Amalgam Dolgu

Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-%50 oranında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu malzemesi ile doldurulduktan sonra, o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat boyunca dolgu yapılan tarafta sert bir şey yenmemesi önerilir. 24 saat sonra iyice sertleşen dolgu cilalanabilir.

Kompozit Laminate Veneer (Bonding)

Dişlerin yüzeyinden hiç madde kaldırılmadan, hekimin direkt olarak hastanın kendi dişleri üzerinde kompozit dolguları tabaka tabaka işleyerek oluşturduğu restoratif işlemlerdir. Bu uygulama tek bir seansta bitmektedir. Ancak, kullanılan materyalin özelliği dolayısı ile alışkanlıklara bağlı olarak renklenmeler oluşabilir, dikkatsiz kullanımlar sonucu kırılma meydana gelebilir. Bununla birlikte oluşan sıkıntıların tamiri yine tek seansta yapılabilir.

Porselen Dolgular (İnley)

Porselen dolgular, üstün estetiğin yanı sıra, dişlerle optimum düzeyde kontak sağlamaktadır. Bu dolgu, ağız dışında laboratuvar ortamında hazırlanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmını uzaklaştırdıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuvara yollanır. Ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Laboratuvarda hazırlanan model üzerinde hazırlanan porselen dolgular, estetik ve fonksiyonel bütünlük sağlar. Sıkıştırılmış özel bir porselen olan bu dolguların kenar sızıntısı minimumdur. Dişin sertliğine oldukça yakın ve dişeti ile uyumlu bir malzemedir.