Burhan Demirel Düzce Diş Doktoru Diş Beyazlatma

Bleaching (Diş beyazlatma/Ağartma) Nedir?

Her insanın nasıl ten rengi, göz rengi varsa, aynı şekilde diş rengi de vardır. Dişin rengi, ırka yaşa ve bulunduğu coğrafik bölgeye göre değişiklikler gösterir. Örneğin; zenci ırkın dişleri bembeyaz iken beyaz ırkın dişleri daha sarıya yakın bir tondadır. Bleaching yönteminde doğal olan diş rengi yaklaşık 1-2 ton açılmaktadır. Bleaching, dişeti tedavisinin bitiminde uygulanan dişlerin lekelerini alma işleminden (Polütür) farklıdır. Polütür işlemiyle dişin üzerine yapışan çay, sigara gibi lekeler kaldırılır. Bleaching işleminde ise polütür işlemini takiben dişin asıl renginde 1-2 ton ağartma sağlanır.

Bleaching Yöntemleri

Günümüzde iki yöntem uygulanmaktadır; Home-Bleaching ve Office-Bleaching olarak adlandırılan bu yöntemler inatçı vakalarda (tetrasiklin renklenmeleri gibi) birlikte de uygulanabilir.

Home-Bleaching; yönteminde hasta ilacı evde kendi kendine uygular. Uygulama süresi 7-14 gündür. Günde 6-8 saat uygulanmalıdır. Son yıllarda ilaç konsantrasyonundaki değişikliklere bağlı olarak günde 2-3 saatlik uygulamalarla da sonuç alınması mümkün hale gelmiştir. Hastadan alt-üst ölçü alınır ve bleaching için plak hazırlanır. Hasta ilacı plağa sürüp plağı istediği bir zaman diliminde -tercihen gece uyurken- ağzına takar.

Office-Bleaching; yönteminde hastaya ilacı hekim klinikte uygular. İşlem ortalama 1 saat sürer. İlacın aktivasyonu ışık, sıcaklık ya da lazer ile yapılır. Sistemin etkinliği ışık ve sıcaklıkla doğru orantılı olarak artış gösterir. Bu sistem sigara içenlerde kullanılabilir ancak, işlem sonrası en az 48 saat boyunca sigara dahil birçok renklendirici ürünün kullanılmaması önerilir.

Kombine Sistem: Hastaya ilk olarak Home-Bleaching uygulanır, takiben Office-Bleaching uygulanarak tedavi tamamlanır. Bu yöntem, diş rengi tonunun koyu ve inatçı olduğu durumlarda daha etkili sonuç vermektedir. Kanal Tedavisi Sonucunda Rengi Değişen Dişe Bleaching Uygulanabilir mi?

Kanal tedavisi sonrasında bazen dişler renk değiştirebilirler. Bu renk değişikliğinin en önemli sebebi olarak, dentin kanallarına kanın sızıp pıhtılaşması veya kullanılan bazı kanal dolgu malzemelerinin dişlerde renk değişikliğine neden olması gösterilmektedir. Kron içi beyazlatma (intrakoronal bleaching) yöntemiyle dentin kanalı içindeki maddelerin rengi açılarak dişin tekrar eski rengine dönmesi mümkündür. Bleaching tedavisine başlamadan önce dişin kök kısmı korunmaya alındığından bu işlemin daha önce yapılmış kanal tedavisine hiçbir zararı yoktur.

Bleaching Uygulamasının Dişlere Herhangi Bir Zararı Var mı?

Bleaching uygulamalarında kullanılan maddeler peroksit türevleridir. Sodyum peroksit, hidrojen peroksit ve karbamid peroksit gibi bileşenler, en sık kullanılan peroksit türevleridir ve bunların dişin yapısını bozmayan bilişenler oldukları da klinik deneylerle ispatlanmıştır.

Ev tipi beyazlatma (Home-Bleaching) sistemlerinin ofis tipi beyazlatma (Office-Bleaching) sistemlerinden farkı, uygulanan beyazlatma ürünlerinin daha düşük oranda beyazlatma ajanı içermesidir. Ev tipi beyazlatma sisteminde kullanılan ajanlar %10-%22 arasında değişen oranlarda karbamid peroksit içeren jellerdir ki bunlar, neredeyse %3’lük hidrojen peroksit konsantrasyonuna sahip jelle aynı etki gücüne sahiptir. Oysa ofiste profesyonel olarak hekim tarafından uygulanan diş beyazlatma ürünlerinde %25-%35 oranları arasında değişen jeller uygulanmaktadır.

Ev tipi beyazlatma metodunda kişiye uygun olarak hazırlanmış plaklar beyazlatma işleminde kullanılmaktadır. Hasta beyazlatıcı jeli bu plak içine koyduktan sonra uygulamayı kendisi yapar.

Hekim mutlaka hastayla özgeçmişi hakkında konuşmalıdır. Dişlerdeki renklenmenin ve koyulaşmanın sebebi mutlaka bilinmelidir. Buna bağlı olarak diş beyazlatmaya uygun olup olmadığına karar verilmeli ve uygunsa hastaya en uygun beyazlatma metodu ve malzemesi seçilmelidir.

Full Porselen Kuronlar

Full porselen kuronlar, ışığı farklı derecelerde geçiren sertleştirilmiş porselen ile doğal dişlerin ışık geçirgenliğine en yakın seçeneği oluştururlar. Full porselenler hem mekanik hem de kimyasal olarak dişe tutunurlar. Full porselen kuronlar, içerikleri nedeniyle dişetine dost materyallerdir.

Kimler Beyazlatma Yaptırabilir?

Beyazlatma işlemi 16 yaşından küçüklerde uygulanmamalıdır. Bu yaşlarda pulpa odası ve dişin sinirleri en geniş boyutlarındadır. Hamileler, aşırı hassas dişlere, beyazlatıcı ajan olan peroksite alerjisi olan kişilere beyazlatma uygulanmamalıdır. Sigara içen hastalar mutlaka uyarılmalı, sigara içmeyi azaltmaları ya da tamamen bırakmaları daha iyi sonuçlar için tavsiye edilmelidir.